Usabilitat Web, que és?

Usabilitat web i internet
La usabilitat web és la disciplina que estudia la forma de dissenyar llocs web perquè els usuaris puguin interactuar amb ells de la manera més fàcil, còmoda i intuïtiva possible. La millor manera de crear un lloc web usable és realitzant un disseny centrat en l'usuari, dissenyant per i per l'usuari, en contraposició al que podria ser un disseny centrat en la tecnologia o un centrat en la creativitat o originalitat. Al voltant del concepte d'usabilitat existeix una gran quantitat de conceptes relacionats semànticament, que a vegades són confosos entre si.

Findability ( "recuperabilitat",...) és la possibilitat que determinada informació sigui trobada, localitzada o recuperada. O el que és el mateix, la "accessibilitat" d'un lloc o d'un node web (no confondre amb l'accessibilitat dels continguts). A la "findability" intervenen el posicionament en motors i índexs de cerca, la predisponibilidad del nostre lloc a ser recuperat per motors de cerca (search engine optimization), la promoció que hem realitzat (per correu electrònic, concursos, banners ...) , etc ... Però la "findability" també inclou els mitjans de què disposi el nostre lloc web per trobar informació dins d'aquest, és a dir, cercadors locals, correcta arquitectura de la informació, etc ... La Usabilitat d'un lloc web està estretament relacionada amb la "findability", ja que com més senzill resulti per a l'usuari navegar per un lloc web, més possibilitats tindrà de trobar allò que busca.

Un altre concepte íntimament relacionat amb la Usabilitat és el de l'accessibilitat, l'objectiu és aconseguir que el disseny del lloc permeti que persones discapacitades també puguin accedir als seus continguts. Així mateix, un altre requisit per a que una web sigui accessible és que qualsevol persona pugui accedir als seus continguts independentment del dispositiu que utilitzi (hardware o software).

Finalment la seva utilitat ens ha de respondre la següent pregunta: S'han satisfet les necessitats de l'usuari?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Eines per blogger

El colapse d'un Gegant anomenat Google

Transformació digital i agenda 2030