Entrevista: Guillem Alsina d'Imatica.org


Aquesta és la primera de les entrevistes amb la qual obro una nova secció del blog. Per aquesta primera he escollit a en Guillem Alsina "L'evangelista tecnològic" d'imatica.org, a molts us sonarà de veure articles sobre novetats tecnològiques a molts blogs i webs d'arreu del món. Nascut a Porto, Portugal i actualment resident a Girona. A caball entre l'informàtica i el periodisme tenim un esperit inquiet que ens transmet de manera amena les darreres novetats tecnològiques.


Quan fa que vares començar a escriure noticies d'actualitat informàtica i quants articles calcules que ja has escrit?

    És difícil precisar-ho amb concreció. Fa uns catorze anys vaig començar escrivint guions per a un programa de ràdio amb el qual col·laborava, i en el que m'encarregava de la part d'informàtica. Aquest va ser el meu primer contacte amb la redacció de noticies.

    Tot i que fos quelcom "amateur", em prenia molt seriosament la tasca, i mirava de fer-ho tan bé com podia. A partir d'aquell programa vaig crear el meu propi projecte, un programa de ràdio anomenat iMàtica en el qual només es parlava sobre informàtica i noves tecnologies. Jo era el director, guionista i locutor, i en haver de fer la web del programa vaig començar a enfocar les noticies més des d'un punt de vista per a ser llegides que no pas per ser escoltades.

    L'embranzida forta la vaig agafar fa deu anys, quan vaig adquirir el domini www.imatica.org i vig començar a penjar-hi noticies, i aquests darrers cinc anys han estat un camí de perfeccionament constant que han desembocat que, a dia d'avui, estigui editant amb força èxit i reconeixement en diversos mitjans.

La teva vocació periodística com va néixer?

    Doncs va néixer gairebé de rebot. En l'època en què xatejava, uns companys més jovenets em van explicar que tenien en ment fer un programa de ràdio, NetMusic, del qual te n'he parlat a la pregunta anterior. Em vaig oferir a donar-los alguns trucs per a ordinadors i algunes noticies per a què ho treiessin per antena, i ells em van convidar al primer programa. Jo, en vista de què no havia trepitjat mai cap emissora i em feia respecte, vaig declinar l'oferiment deixant-ho per a més endavant. Però no se pas què va passar que al vespre del mateix dia em vaig trobar amb què constava a la web del programa com a convidat. Així que al matí següent, un dissabte, ja em tens a mi a Ràdio Salt (emisora local de les comarques gironines), ben "acollonit" (i dispensa'm l'expressió però és la que millor descriu el meu estat de nervis) imaginant-me que els 10.000 oients que l'emissora tenia com a mitjana diàriament a l'època estaven tots concentrats escoltant-me i esperant a què jo fiqués la pota...

    La ràdio és un mitjà que enganxa molt, i jo sempre dic que tan sols van caldre dos minuts per fer-m'hi addicte. A partir d'aquí, vaig faltar al següent programa, però vaig tornar del tercer en endavant. Aquí i així va començar la meva carrera periodística.

Ens pots explicar amb una pinzellada la llicència de les teves noticies?

    Si; mira, política i socialment sóc una persona d'esquerres, progressista i que crec que es pot fer un món millor malgrat que sóc pessimista envers al fet que la natura humana pugui arribar a aconseguir-lo algun dia aquest món. No obstant, m'agrada posar-hi el meu granet de sorra per aconseguir-ho, i en creure en les filosofies del programari lliure i els continguts lliures, la llicència que et permet la lliure còpia i distribució és una conseqüència lògica d'aquestes creences. És a dir, jo el què vull és que els meus continguts arribin a quanta més gent millor. Vull i busco el reconeixement, però mitjançant la citació obligatoria envers l'autoria, en aquest cas jo. I val a dir que m'està funcionant prou bé.

Quins són els teus objectius periodístics a llarg termini?

    Fa de mal dir. Per a www.imatica.org m'agradaria de reprendre la versió en portuguès que està abandonada des de fa uns quants anys i fer-li una "germaneta" en anglès, una possibilitat que sempre m'ha cridat l'atenció. D'altra banda, també vull acudir a un dels grans esdeveniments internacionals del sector. M'havia plantejat viatjar al CES de Las Vegas, però em temo que això ho hauré de deixar per al 2011 i per a aquest any vinent estic avaluant la possibilitat d'anar al Computex de Taiwan.

    Només m'he marcat objectius de coses a fer a curt/mitjà termini. Els objectius en consecucions crec que han de venir donats com a fruït del treball ben fet.

Per acabar, una predicció de quines poden ser les notícies més importants pel 2010?


    Fa de mal dir, ja saps com és això de la informàtica, que en dos mesos t'han sortit les coses a l'inrevés de com pensaves. Jo parlaria més aviat de línies informatives. Una serà el Chrome OS, que serà un degoteig constant de novetats al llarg de l'any. L'altra podria ser que l'Internet Explorer deixés de tenir més del 50% del mercat dels navegadors web degut al creixement constant del Firefox combinat amb la puixança de Chrome i l'ajut en menor grau de Safari i Opera. Es començarà a parlar del Windows 8 o, dit d'altra manera, del successor de Windows 7 i, si no ho fa abans d'aquest Nadal, jo crec que Apple presentarà un nou dispositiu a cavall entre un Tablet PC convencional i un iPod Touch, amb aquell "savoir faire" al què ens ténen acostumats els nois de l'Steve Jobs per reinventar-ho tot d'una manera que sembla òbvia i et fa pensar el perquè no se t'ha acudit a tu abans...

Moltes gràcies Guillem, bon any 2010 i molta sort!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Eines per blogger

El colapse d'un Gegant anomenat Google

Logos Oficials per l'HTML 5 i CSS 3