Blockchain i la revolució dels contractes


Blockchain (cadena de blocs) coneguda com a BC, és la tecnologia que està al darrera del Bitcoin però amb una base molt simple que fa que es pugui convertir en un sistema per "signar" contractes, transaccions, moviments, vots, ... Aquest sistema utilitza una cadena de blocs dissenyada per evitar-ne la modificació un cop una dada s'ha publicat, per això utilitza una "marca de temps" i un enllaç a un block anterior. De fet, és un sistema molt simple però alhora molt segur i quasi impossible de trencar.
La gràcia es que la base d'aquesta tecnologia s'ha anat democratitzant apareixent plataformes open-source perquè qualsevol es pugui desenvolupar i adaptar la tecnologia a les seves necessitats. Actualment estem treballant en el desenvolupament d'una plataforma de transaccions utilitzant aquesta tecnologia i volia compartir les 3 plataformes que vaig provar com a finalistes abans de triar l'escollida:
 1. OpenChain: Openchain és una tecnologia de Blockchain distribuït i open-source. És adequat per a les organitzacions que vulguin emetre i gestionar els actius digitals d'una manera robusta, segura i escalable. 
  1. Punts forts: confirmació instantània de transaccions, escalabilitat molt alta, múltiples nivells de control, totalment obert, possibilitat de rèplica, l'empresa que hi ha al darrera d'aquesta inciativa són els impulsors dels colored coins. 
  2. Punts dèbils: si mireu el Github veure que està desactualitzat i parcialment abandonat, fa bastant que no hi ha actualitzacions... i només aquest fet fa que ja sigui un problema abordar el problema amb aquesta solució.
 2. Ethereum Project: Ethereum és una plataforma descentralitzada que gestiona contractes intel·ligents: aplicacions que funcionen exactament com es programen sense cap possibilitat de temps d'inactivitat, censura, frau o interferència de tercers. El projecte va arrencar a l'agost de 2014 per aficionats a tot el món. Està desenvolupat per la Fundació Ethereum, una organització sense ànim de lucre suïssa, amb aportacions de grans ments a tot el món.
  1. Punts forts: pensat per crypto-monedes, tot i que es poden desenvolupar també modalitats per documents, sòlid i ràpid, molta actualització a Github, una communitat molt implicada, moltes aplicacions de tercers adaptades, projectes d'èxit, codi obert, sistema com a plataforma.
  2. Punts dèbils: projecte amb poc temps al darrera i hi han hagut molts "forks", cost computacional alt, s'han de minar les confirmacions de transaccions, no permet transaccions privades, no té limitat la mida del bloc però afecta al rendiment.
 3. Hyperledger: Hyperledger és un esforç de col·laboració de codi obert creat per fer avançar en les tecnologies de Blockchain. Es tracta d'una col·laboració global, allotjada per The Linux Foundation, incloent líders en finances, banca, IoT, cadena de subministrament, fabricació i tecnologia.
  1. Punts forts: projecte dirigit per The Linux Foundation i IBM, té moltes solucions orientades a les empreses, soluciona molts problemes de ethereum a nivell computacional, molt orientat a solucions privades, utilitza protocols oberts, no s'ha de minar.
  2. Punts dèbils: massa orientat a plataformes privades per segons quin tipus de projecte, desenvolupadors més empresarials i menys comunitat, viabilitat en el temps.
Hi han altres projectes com Ripple, però he buscat aquells que siguin per sobre de tot de software lliure per poder comparar millor i analitzar la viabilitat al llarg del temps de les diferents solucions. Com podeu veure depén molt de cada tipus de projecte quina serà la millor solució, però és una excel·lent oportunitat per optimtizar el que abans s'havia de fer de manera molt complexa. Per exemple: confirmació de contractes, seguiment de transaccions, gestió de vots, coordinació descentralitzada,... Per cert, per la solució que buscava he triat Ethereum. :)

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Eines per blogger

El colapse d'un Gegant anomenat Google

Logos Oficials per l'HTML 5 i CSS 3