Com funciona i que és el Blockchain?

Hi ha molta gent que busca per internet informació de que és el blockchain, i una explicació més "amable" del whitepaper d'en Satoshi Nakamoto en qual explica i desenvolupa la base del Bitcoin. Vaig trobar fa un temps la web de l'Anders Brownworth on dedica el seu bloc a diferents temes tecnològics, un dels quals el tema del blockchain, aprofitant algun del seus continguts aprofitaré per simplificar en 4 passos que és el blockchain simplificat: (des del concepte bàsic fins a la cadena de blocs)

1.- Hash: és una funció que en base a un contingut d'informació variable (el que sigui) genera una cadena de longitud fixe, veiem un exemple:
En base a una frase s'ha generat un hash que defineix aquest contingut

2.- Block: el bloc serà el segment de la cadena (blockchain) que contindrà la informació necessària.
Podem veure en aquesta imatge, el nº de block, les dades i el hash. 

3.- Minar: Un cop tenim un block, l'hem de minar per fer que la informació que contingui no es pugui alterar, com ho farem?
En base a la informació, el hash ha canviat, si posem com a obligació que el hash hagi de començar per 4 zeros (0000 al davant), el que fa el programa de minatge és cercar un Nonce (número) que en base al contingut el hash correspongui al que volem, veiem el resultat:
El programa ha trobat el 91839 el qual és el número que assegura el nostre block.

 
4.- Blockchain: un cop ja sabem que és genera i s'assegura un block podem seguir a crear una cadena, aquesta cadena la crearem en base, un hash previ i un hash actual, com si fos una cadena cada bloc té una referència al seu bloc anterior, amb això assegurem la cadena. Veiem un exemple (ja minat):
Com podem veure, els blocks ara queden lligats i la informació queda assegurada. Si es canvia qualsevol informació del block el hash canvia (ja no començarà per 0000 per exemple) i això fa que podem detectar l'errada al moment.

Conclusió: per acabar un manual de blockchain encara em faltaria explicar que és un token, les transaccions, clau pública i privada...etc. Però la idea d'aquest post és explicar la base mínima d'aquesta tecnologia de manera fàcil i didàctica.  



 


Comentaris

  1. Podeu trobar una implementació bàsica en PHP al Github: https://github.com/alemany/BlockchainPHP

    ResponSuprimeix

Publica un comentari

Molt agarït pel teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

Ja és oficial

El futur de les comunicacions no passa pel 5G ni el 6G

Edge Compting - El cloud aprop de casa