Com funciona i que és el Blockchain?

Hi ha molta gent que busca per internet informació de que és el blockchain, i una explicació més "amable" del whitepaper d'en Satoshi Nakamoto en qual explica i desenvolupa la base del Bitcoin. Vaig trobar fa un temps la web de l'Anders Brownworth on dedica el seu bloc a diferents temes tecnològics, un dels quals el tema del blockchain, aprofitant algun del seus continguts aprofitaré per simplificar en 4 passos que és el blockchain simplificat: (des del concepte bàsic fins a la cadena de blocs)

1.- Hash: és una funció que en base a un contingut d'informació variable (el que sigui) genera una cadena de longitud fixe, veiem un exemple:
En base a una frase s'ha generat un hash que defineix aquest contingut

2.- Block: el bloc serà el segment de la cadena (blockchain) que contindrà la informació necessària.
Podem veure en aquesta imatge, el nº de block, les dades i el hash. 

3.- Minar: Un cop tenim un block, l'hem de minar per fer que la informació que contingui no es pugui alterar, com ho farem?
En base a la informació, el hash ha canviat, si posem com a obligació que el hash hagi de començar per 4 zeros (0000 al davant), el que fa el programa de minatge és cercar un Nonce (número) que en base al contingut el hash correspongui al que volem, veiem el resultat:
El programa ha trobat el 91839 el qual és el número que assegura el nostre block.

 
4.- Blockchain: un cop ja sabem que és genera i s'assegura un block podem seguir a crear una cadena, aquesta cadena la crearem en base, un hash previ i un hash actual, com si fos una cadena cada bloc té una referència al seu bloc anterior, amb això assegurem la cadena. Veiem un exemple (ja minat):
Com podem veure, els blocks ara queden lligats i la informació queda assegurada. Si es canvia qualsevol informació del block el hash canvia (ja no començarà per 0000 per exemple) i això fa que podem detectar l'errada al moment.

Conclusió: per acabar un manual de blockchain encara em faltaria explicar que és un token, les transaccions, clau pública i privada...etc. Però la idea d'aquest post és explicar la base mínima d'aquesta tecnologia de manera fàcil i didàctica.   


Comentaris

  1. Podeu trobar una implementació bàsica en PHP al Github: https://github.com/alemany/BlockchainPHP

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Molt agarït pel teu comentari

Entrades populars d'aquest blog

Eines per blogger

El colapse d'un Gegant anomenat Google

Transformació digital i agenda 2030