10 anys com a autònom

Com podeu veure en aquesta entrada al bloc de fa 10 anys que vaig prendre la decisió de fer-me autònom i muntar un negoci, el resum ràpid és que no me'n he penedit i ho tornaria a fer. 
En aquests 10 anys han passat moltes coses a nivell empresarial, i en aquesta entrada se'm quedaria petita per explicar el munt d'anècdotes, aventures i desventures que m'he trobat però voldria destacar certs temes que poden ajudar a altres persones que comencen. No és per donar lliçons sinó més bé són consells que crec que val la pena que t'expliquin:
 • El temps: aquell tresor que no saps que tens, quan tens un negoci de serveis el temps és el teu producte i l'has de valorar (tu el primer). Has de posar-te un horari i dies de descans, per un autònom això és més fàcil dir-ho que fer-ho però sinó no es fa, tot passa factura. 
 • Gestió del negoci: el primer comptable de l'empresa has de ser tu, un negoci sempre l'he entès en un 50% gestió i un 50% negoci, per prendre bones decisions has d'escoltar el mercat però també has d'entendre la situació interna per poder actuar (que pots fer i que no). 
 • Delegar: aquest és el consell número 1 per créixer, si no ho fas... sempre estaràs tu sol (si penses que hi ha tasques que has fer tu, qui millor que tu oi? error!)
 • Socis: hi ha una dita africana que diu: "Si vols anar ràpid vés sol, si vols arribar lluny vés acompanyat." Tot té pros i contres, però si vas acompanyat fes un bon pacte de socis, la meva recomanació en aquest punt és llegir aquest llibre: "El libro negro del emprendedor
 • Diners: estalvi i inversió, no pensis en ser empresari per fer-te ric, pensa que és un camí d'invertir i treballar. Mirar a curt termini, acaba amb l'empresa al curt termini fora de circulació. Si et vols mantenir durant els anys has d'innovar i invertir en productes i serveis, per això necessites que l'empresa en determinats moments pugui tenir un múscul financer el suficientment fort per afrontar reestructuracions o millores importants. Un frase que ho resumeix, és d'en Bill Gates: "Qualsevol empresa està a 2 anys de desaparèixer". 
 • Equip: envoltat de bones persones, passes més hores amb l'equip que amb la família duran els dies laborals, l'ambient és molt important. 
 • Competència: amb el temps m'ha canviat la visió, la veritat és que m'agrada la competència, et fa millorar i t'empeny a superar-te. Obre els ulls i abraça la competència, inclús en molts casos acabes col·laborant. 
 • Control: aprén a controlar la incertesa, de fet, durant un sol any hi ha molts imprevistos i el que sempre has de tenir preparats són plans B, C, D... i tot i això sempre en falten. Conviure amb la incertesa fa que no tinguis por als canvis. 
 • Experiències: vius moltes experiències de les quals la majoria ni m'hauria imaginat, amb vivències molt dures i d'altres de molt gratificants. Amb aquests anys, he aprés que les experiències més dures i negatives han estat errors de base i de concepte que he hagut d'aprendre de la pitjor manera, podríem dir que aprens poc dels èxits i molt dels fracassos. 
 • Dir no: aquesta frase "has d'aprendre a dir no", ho llegeixes a tots els llibres empresarials, i la veritat, fàcil de dir i difícil de fer. Però del punt anterior, aprens de la pitjor manera, la recomanació és: centra't en el que millors saps fer i digues no allò que no domines i al que no podràs fer en el temps marcat. 
 • Capacitats i aptituds: primer de tot t'has de conèixer bé tu mateix, com ets (amb les teves mancances i punts forts) i tingues una formació constant, així pots aportar valor i pots preveure que podràs aportar i que no en un nou projecte.
 • Clients: no et centris en un sol client, qualsevol empresa ha de tenir un massa suficient de clients per estar diversificada, per poder superar una crisis d'un sector o pressions d'un client important. Puc afegir una frase d'un meu amic: "Ull amb els clients que es converteixen en proveïdors" (cal entendre bé la definició de que és un client i que és un proveïdor)
 • Innovar: sembla una paraula complicada o de dificultat en una empresa, però la innovació per mi comença en les petites coses, per aconseguir al final de l'any grans canvis. Recomanació: innova en petits processos i com va dir l'Albert Einstein: "Si vols resultats diferents, no facis sempre el mateix".
 Voldria donar les gràcies a la meva família i amics que m'han donat suport durant aquests anys i sobretot a l'equip i clients que han confiat en mi. Per molts anys i FELIÇ 2019!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Eines per blogger

El colapse d'un Gegant anomenat Google

Logos Oficials per l'HTML 5 i CSS 3